Arapça Dil Eğitimi İçin Yurtdışı Tavsiyeleri

Sudan 

Yurt dışında Arapça dil eğitimi denilince ilk akla Ürdün gelir fakat Ürdün, Türkiye’den gidecek bir öğrencinin bütçesine göre oldukça pahalı olabiliyor. Bu yüzden ben sizlere Ürdün’den sonra Arapça eğitimi için akla gelen Sudan’dan bahsetmek istiyorum. 

Sudan Afrika kıtasının kuzeyinde mısırın güneyinde yer alan başkenti Hartum olan bir ülkedir. Ülkeye giriş yapmak için 100 dolar ile kapıda vize alınabilir. Daha sonra oturma izni için de ortalama 100 dolar ödemeniz gerekmektedir. Ülkenin anadili Arapçadır. Her Arap ülkesinde de olduğu gibi Sudan’ında kendisine ait bir Arapça lehçesi vardır. Arapça dil eğitimi veren hocaların da söylediği gibi fasih Arapçaya en yakın lehçelerden birisi de Sudan lehçesidir. Sudan’da genç ve orta yaşlı çoğu kişi fasih Arapçayı bilmekte ve istenildiği takdirde günlük hayatta da aktif olarak konuşabilmektedir. Sudan halkı Türkiye’den gelen öğrencilere karşı çok sıcakkanlı ve misafirperver davranmaktadır.

Sudan, Türkiye’den birçok STK, vakıf ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiği bir ülkedir. Bu STK ve vakıf yurtlarında çok cüzi miktara hatta ücretsiz kalabilme şansınız bulunmaktadır. Bu tarz yurtlar fiziki koşullar açısından da diğer yerel konaklama imkanlarına göre iyi durumdadır. Örneğin bu tarz yurtlarda Türk yemekleri yiyebilirken diğer yerel yurtlarda Sudan yemekleri yemeniz gerekmektedir. Bu tarz Türk yurtlarda yalnızca Türk öğrenciler değil Afrika’nın her yerinden Hartum ’da üniversite okumaya gelmiş öğrenciler bulunduğundan pratik yapabilme açısından da çok elverişli bir ortam vardır. Sosyal aktivite olarak yukarda belirttiğim STK ve vakıfların ramazan, kurban ve yardım faaliyetlerine katılabilirsiniz. 

Sudan’da ulaşım ve internet Türkiye’ye nispetle çok daha ucuzdur. Aylık yaşam giderleri ise kişinin harcamasına göre değişmekle beraber ortalama 70 ila 150 dolar arası bir rakamı bulabilmektedir. Sudan da Arapça eğitimi veren birçok özel kurum ve üniversite kursları mevcuttur. Sudan’da temel Arapça eğitimi ortalama 200’er saatten oluşan 4 kurdan oluşmaktadır. Kur fiyatları kalitesine göre 100 ile 300 dolar arasında değişmektedir. Yukarıda bahsettiğim bazı vakıfların yurt ve kurs ücretlerini karşıladığı burslu dil eğitimi projeleri de vardır. Sudan’da dil eğitimi almayı kafasına koymuş bir öğrencinin bahsettiğim burs programlarını mutlaka araştırmasını tavsiye ederim. 

Ürdün

Ürdün, Arap ülkeleri arasında Fasih Arapçaya en yakın lehçeyi konuşan ülkedir. Ürdün’de genelde insanlar sizin yabancı olduğunuzu fark edince sizinle fasih Arapça konuşurlar. Arapça dil eğitimi için en çok tercih edilen nokta, Ürdün’ün başkenti de olan Amman’dır. Amman’da pek çok dil merkezi bulunmaktadır. Bu merkezlerden bazılarında çok ucuza eğitim alabileceğiniz gibi çok pahalıya da kurslar bulabilirsiniz. Fiyat yelpazesi bir hayli geniş anlaşılacağı üzere. Bazı dil kursları, öğrenciler Ürdün’e gelmeden evvel onlarla anlaşma yapıyor ve kapora alıyorlar. Ben bu yolu sizlere kesinlikle tavsiye etmem. Sebebi ise; Ürdün’e gittiğinizde kursunuzu beğenmediğiniz takdirde değiştirme şansınızı elinizden alması. Sizi o kursa gitmeye mecbur bırakıyorlar ve daha uygun ve kaliteli bir kursa geçme şansınız ortadan kalkıyor maalesef. Bunun yerine Amman’a gittiğiniz de kendinizin seçtiği bir kursa kayıt yaptırmanızı tavsiye ederim. 

Ürdün’de normal bir fiyata güzel bir dil kursunda eğitim alabilirsiniz. Ortalama aylık 400 dolar ile 500 dolar sadece kurs ücretiniz olacaktır. Bu fiyat Ürdün piyasasına göre normaldir. Bunun yanında aylık 600-700 dolara lüks kurslar da bulabilirsiniz. Ancak ben ortalama bir kursun yeterli olacağını düşünmekteyim.

Ürdün’de Maarif Vakfı’nın bir yurdu vardır, gitmeden kalacak yer için burayı değerlendirebilirsiniz. Öğrenci yurdu dışında apart evler de bir hayli meşhurdur. Benim tavsiyem öğrenci yurdunda kalmanız. Evde kalırsanız zamanınızı yemek ve ev işleriyle harcayabilirsiniz bu yüzden dışarıda pratik yapmaya vaktiniz kalmayabilir. Ama çeşitli mobil uygulamalar sayesinde Arap öğrencilerin kaldığı bir öğrenci evi bulursanız bu da dil pratiği için elverişli bir konaklama imkânı demektir tabiki.

Ürdün’e veya başka bir ülkeye Arapça dil eğitimi için gidecekseniz mutlaka gitmeden önce belli seviyede eğitim alıp gidin derim. Arapçayı hiç bilmeden giderseniz zaman, para ve enerji kaybınız olacaktır. Başlangıç seviyesinde iseniz eğer, Türkiye’de temel Arapça eğitimlerinizi alıp daha sonra birkaç aylığına Ürdün’e pratik yapmak için gitmek sizin için daha faydalı olacaktır.  

Ürdün’de pek çok değerli ilim adamı bulunmaktadır. Hem Arapça pratik yapmak hem de faydalanmak adına, buraya geldiğinizde bu kişilerin meclislerini ziyaret etmenizi, evlerinde yaptıkları derslere katılmanızı tavsiye ederim. Ürdün halkı Türkleri çok seviyor, Türklerle konuşmayı, arkadaşlık etmeyi istiyorlar. Eğer Ürdün’lü bir ailenin evine misafir olursanız Maklube veya Mensef de yiyebilirsiniz. 

Ürdün’e gelirseniz mutlaka bir Facebook hesabı açmalısınız. Burada tüm halk Facebook kullanıyor. Dolayısıyla arkadaşlıklar, programlar, haberler ve duyurular bu platform üzerinden ayarlanıyor. İnsanlarla arkadaşlık kurup yazışmanız pratik yapmanız daha kolay olacaktır. Facebook’ta gruplara katılıp ‘Ben bir Türk öğrenciyim Arapça pratik yapmak istiyorum yardımcı olur musunuz?’’ Diye yazarsanız Ürdünlü gençler sizinle iletişime geçecektir.  Ayrıca mutlaka Ürdün’deki üniversitelere gidip derslere ve öğrencilerin etkinliklerine katılın. Son olarak; arkadaşlar Ürdün pahalı bir ülke halkı da bu pahalılıktan şikâyetçi. 

Katar

Katar Arapça öğrenimi için gayet elverişli bir yer. Üniversite çerçevesinde açılan Arapça dil kursları yurtdışından birçok yabancının gelip eğitim aldığı bir nokta.

Kalacak yer açısından Katar üniversitesinin öğrenci yurdu var ve fiyat olarak da aylık 600 riyal civarında ama size tavsiyem Katar’da vakıf ve dernek faaliyetleri çok fazla olduğu için bu konuda dış destek bulma imkanını zorlamanız.

Hayat masraflarına değinecek olursak; Katar’da hayat çok pahalı ancak yurt, öğrencinin bütün barınma masraflarını karşıladığı için çok bir harcama ihtiyacı duyulmuyor. Ama yine de genel olarak hayat çok pahalı.

Sosyal hayata değinecek olursak; Ülkede Alışveriş merkezleri etrafında dönen bir hayat var. Cadde sokak kültürü çok yaygın değil. Sokaklarda genellikle uzakdoğu ya da arap coğrafyasından Katar’a çalışmaya gelmiş insanlar görürsünüz. Ancak üniversitede çok daha aktif bir hayat olduğunu söyleyebilirim. Turnuvalar, geziler ve başka birçok faaliyet bulunmakta. Öğrenciler için yapılan ‘aktivite binaları’nda da, öğrenciler akşama kadar birçok faaliyet yapabilmektedir.

Son olarak söyleyebileceğim şey ise Katar’da Türkleri de genel olarak çok sevmektedirler. Türkiye’den gelen öğrencilere de ayrı bir değer vermekteler. Bu durum da sosyal hayat içerisine dahil olunduğumda bizlere bir çok fayda sağlıyor. 

Kuveyt

Kuveyt maalesef üniversite çevresi haricinde fasih Arapça konuşma imkanının pek bulunmadığı bir yer. Ekseri olarak sokaklarda ammice konuşuluyor. Yer yer İngilizce anlaşmak daha basit hatta.

Üniversite kursları haricinde özel dil kursları da mevcut ancak ben yalnızca üniversite kursuna gittiğim için özel kurslar hakkında pek bir bilgim yok maalesef. Üniversite dil kursundan bahsedecek olursam da, orada gayet net ve fasih bir Arapça konuşuluyordu ve verimliydi.

Hayat masraflarına değinecek olursak; 1 Kuveyt Dinarı şu an ki kur ile 46 TL. Ben Kuveyt’e gittiğimde kur 21 lira civarıydı. Bir lokantaya gittiğiniz de 2 dinara güzel yemekler yiyip çıkabiliyorsunuz. Market alışverişi biraz sıkıntı olabiliyordu. Özellikle meyve ve sebzeler ithal olduğu için kilo ile değil ekseri yerde adet ile satılıyordu ve bize göre çok pahalıydı. Örneğin benim çok sevdiğim bir cips 2,5 dinardı. Şu anki kur ile o cips 100 liradan fazlaya denk geliyor. Hayat pahalılığını bu örnekten anlayabilirsiniz. Buna ek olarak bizdeki Bim, A101 vari marketler de bulunuyor ve o marketlerde uygun malzemeler bulabiliyorsunuz.

Kuveyt halkı Türklere karşı çok samimi. Ben orada iken birçok esnafla muhabbet kurmuştum. Üç yere misafir olmuş ve her birinde maddi manevi sevgi hürmetlerini göstermekten geri kalmamışlardı. Özellikle Türklere özel bir muhabbet besliyorlar. Bu da gözle görülür şekilde yansıyor zaten. Son olarak tavsiyem; oraya gidip bir iş bulabilirseniz sizin için mantıklı olur. Bir işi bir Türk ile bir Hint ya da Afgan vs. yapıyorsa, Türk olana daha çok maaş veriyorlardı.

Yazarlar:

Sudan: Ferhat Haşlama

Ürdün: Oğuzcan Çelebi

Katar: Osman Aydemir

Kuveyt: Fatih Aktaş